Тъй като смених работата си от две седмици имам вземане-даване с нов JS фреймуърк. След първоначалния културен шок на човек, работил само с JQuery базирани фреймуърци (Kendo UI и JQuery UI), започнах да се поокопитвам. Все още ми липсват лостовете за DOM манипулации на JQuery и графичното изящество (може би леко субективно) на Kendo. Но ExtJS се оказва отлична библиотека за създаване на SPA уеб приложения.

В няколко точки, това е:

  • MVC фреймурк;
  • С развит ООП модел;
  • С мощен layout модел;
  • С инструменти за разработка, които се предлагат с библиотеката;

ExtJS е платен за комерсиални проекти и под някакъв почти свободен лиценз за лично ползване, впрочем както и Kendo. Концептуална разлика между тях е, че в ExtJS всички DOM елементи без контейнера се генерират от JS кода. Контрол върху HTML кода няма, а стилизирането е специфично.

ExtJS предразполага и към писането на качествен код, защото има конвенция за файловата структура на уеб приложението и нещата лесно се разделят по функционален признак в различни файлове. Функционалността на require.js е заложена и в ExtJS, така че index.html не набъбва безумно със <script> тагове.

Надявам се в близко време да мога да дам по-полезни и дълбоки сведения за фреймуърка, защото все още газя в плиткото.

One thought on “ExtJS – първи впечатления от нов фреймуърк

  1. Ext е страхотен, не съм виждал друга толкова богата библиотека за създаване на приложения – поне откъм готови уиджети. Специално grid-ът е без конкуренция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 23