cordova_botСлед завършването на Академията през октомври работите ми се стекоха така, че получих предложение да напиша едно мобилно приложение. Така се запознах с Apache Cordova (Phonegap). Един от последните курсове в обучението в Телерик за сезон 2012/2013 беше за хибридни мобилни приложения, но там се налага продуктът им Icenium. В общи линии той дава благини над простото API на Cordova, но за това удоволствие се заплаща.

Но да започна подред. Защо хибридни мобилни приложения?

  • Добре познати технологии и езици (JavaScript, HTML, CSS);

  • Достъп до почти всички функционалности на мобилното устройство;

  • Общ код, който се трансформира в приложения за различните платформи;

Основният недостатък е, че са значително по-бавни от native приложенията.

Като се замисля няма какво толкова да напиша за самия процес на писане. Структура на HTML, стилове със CSS и логика на JS. API-то на Cordova е доста просто и дава достъп до повечето функции на телефона. Ако на човек не му се занимава да инсталира SDK-та, Eclipse-и и Macintosh на виртуални машини тези неземни удоволствия могат да се заменят с Phonegap Build. Това е cloud услугата на Apache за билдване на Cordova приложения, където с един конфигурационен файл и изходния код на приложението се получават инсталационните файлове за различните мобилни операционни системи.

Друга екстра от Apache е плъгина за Chrome Ripple, който представлява емулатор за Cordova приложения и ако не сте си настроили среда за определена мобилна операционна система, ще е важен елемент от разработката на приложението. Там здраво се използва и Chrome Developer Tools за дебъгване.

Разбира се, ще трябва да си изберете и IDE за разработка, моят персонален фаворит е Sublime Text Editor 2, който за светата троица JavaScript, HTML и CSS ми е най-удобен. Лек, бръз, с готина визуализация и IntelliSense. Source control системата също е важна, но тя си се подразбира за всеки проект.

Ако се използва комерсиален продукт като Icenium всичко, което съм изброил в предните три параграфа, ще го получите наготово и в комплект.

Изводите ми от работата ми с Cordova до момента:

  • проста технология; човек, който се е занимавал с уеб технологии има летящ старт;
  • въпреки всички трикове за повишаване на бързодействието приложението е чувствително по-бавно от native приложенията;
  • за да се билдне приложение за iOS е необходимо да се мине през целия ад на Apple за регистрация като програмист, което освен месеци време лишава мераклията и от 99 долара всяка година;
  • ако не се ползва магазина на Apple, а се вземе инсталационен файл, той изтича след 3 месеца и се налага преинсталиране;
  • за UI-a има готини библиотеки като jQuery mobile (free), Sencha Touch или Kendo mobile;
  • Интернет изобилства от безплатни икони и изображения с лиценз за комерсиална употреба;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2