Fried EggМоят холестерол трябваше да е скочил през тавана… Поне ако широко разпространеното схващане, че консумацията на яйца и свинско непременно го повишават и ставаме податливи на сърдечно-съдови заболявания, беше вярно.

Хубаво разяснение какво е холестерол може да откриете тук. А ако ви се чете още ето каква е връзката му с яйцата и стреса. Ако не ви се чете много или пък не вярвате на източника, ще споделя своя челен опит с холестерола.

Преди около половин година промених драстично хранителния си режим. От високовъглехидратна диета, базирана на поне 75% растителни продукти и 15% млечни, преминах на нестрога палеолитна диета. Това ще рече, че обикновено закусвам три яйца, обядвам с риба и вечерям пържола, като гарнитурата е предимно от пресни и варени зеленчуци. Въглехидратите си ги набавям най-вече от мед и плодове. Зърнени и млечни продукти избягвам и ми се случва да консумирам много рядко, по изключение. Ям много ядки, понякога царевица, нахут и грах.

В началото на промяната си направих пълни кръвни изследвания. Ето откъде тръгнах:

CholesterolBefore

Ето и докъде стигнах след шест месеца промяна в диетата с много повече холестерол в храната:

CholesterolAfter

Да спомена и дали има базови разлики:

Стрес – преди: нисък, след: нисък

Сън – преди 8h дневно, след: 8h дневно

Спорт – преди: около 7h седмично, след: около 12h седмично

Храна – преди: 25% домашна, след: 80% домашна

Тегло – преди: в норма, след: в норма

Изводът: въпреки, че вдигнах драстично холестерола в храната, плазменият ми холестерол спадна. Здравословният живот, който водя, напълно неутрализира повишения му прием. Имате висок холестерол? Може би приемате завишени количества с храната. Но има огромен шанс да се случва едно или повече от следните неща: да не се наспивате и възстановявате достатъчно, да сте прекалено стресирани, да спортувате малко или никак.

Посланието: изследването на липиден профил е десетина лева – направете си го, ако искате да знаете къде сте. А ако искате да намалите риска от сърдечни заболявания – живейте по-здравословно. Това невинаги значи да намалите свинското.

* Изображението е взето от https://flic.kr/p/ncJaT1 и е под CC BY 2.0 лиценз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1