Турист спира в Перник.
– Чичо, имате ли тук някаква атракция?
– Абе имахме, ама взе че се омъжи.

Човек може да чуе много подобни вицове за Перник, къде сполучливи, къде не. Макар, че те разнасят славата му навред измежду народонаселението, тя не е такава, че да привлича гости на града. Има обаче три дни в годината, когато нещата се обръщат, в града се стичат хиляди хора, а събитието е с международно значение. Става въпрос за фестивала на маскарадните игри “Сурва”, който тази година се провежда в интервала 01.02.2013 – 03.02.2013 (петък – неделя). Макар, че мога да бъда обвинен в пристрастност, ако имате тогава свободно време и сте в София (или недалеч), е грехота да не се възползвате от възможността за забавно изкарване на един ден.

Причините да посетите града по времето на карнавала е, че тогава в града се стичат над 6000 кукери и техни чуждестранни аналози (тази година ще има “кукери” и от Бенин), посетителите превземат града, а входът на музеите е свободен. И ако историческият музей и минният (надземен) музей не представляват интерес за вас, то тогава какво ще кажете за подземния минен музей? Истинска мина, била в експлоатация допреди няколко десетилетия, където ще влезете с екскурзовод. Освен това ще може да разгледате пернишката крепост, където армиите на Василий II Българоубиец са се разбивали като дъждовни капки.

Препоръката ми, независимо дали ще решите да идвате с влак или кола, е първо да се насочите към площада, където дефилират кукерските групи. След като се нагледате, наслушате, напазарувате, наядете, напиете или каквото там ви се прави, следващата задължителна спирка е подземният минен музей. Той се намира зад минната дирекция (кафявата сграда неокласически стил с часовника в края на площада). След него по желание може да влезете в близкия исторически музей или минния музей. Остава крепостта, която се намира малко по-далече, но като се спуснете надолу по течението на реката ще я намерите лесно. Ще си улесните живота много, ако предварително прегледате маршрута в Google Earth. Пълната обиколка е малко над пет километра и отнема три-четири часа.

Остава да ви пожелая весело изкарване в града и да внимавате да не замръкнете в него. Все пак гостите на Перник нощуват в поуикуиниката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − = 85