donkeyОт известно време съм си поставил няколко цели в личен план и работя методично за постигането им. Част от този процес е и масата литература и статии, които попивам, и множество разговори с подбрани хора. Целта на всичко в най-общи линии е личностно развитие и то ориентирано към по-добро общуване.

Така преди известно време ми попадна статия, обясняваща следната зависимост: чертите на характера модулират в широки граници възприятията за физическа привлекателност на представителите на противоположния пол. Т.е. ако едно магаре хапе съседката тя ще го намира за грозно, ако ѝ се умилква за ябълки ще бъде оценено като по-красиво. Близко до ума, нали? Близко, ама колко могат да отговорят на по-дълбоките въпроси колко по-привлекателен става човек в чисто количествен и практически смисъл, колко по-красив или грозен го възприемат него самия по тази причина, какви качества модулират тази представа?

Аз вече мога по две причини. Първо, изчетох изследванията, които подкрепят изводите във въпросната статия. Второ, направих си собствено изследване.

Помолих всички приятелки във фейсбук да попълнят една кратка анонимна анкета с пет въпроса, чиято главна цел бе да определи връзката доколко добре ме познават спрямо това доколко привлекателен ме намират. Хипотезата ми бе че като средно (не)привлекатена личност (оптимистите да зачертаят “не”-то), ще се оформи тенденция колкото по-добре ме познават, толкова оценката да бъде по-изместена. Получих достатъчно на брой отговори, за да извлека представителни статистически данни.

Помъчих се да завоалирам връзката максимално и смятам че успях, щом включила се психоложка не бе въобще близо да разкрие какво изследвам, а други вземаха цялата работа за шега или пък че ми е хакнат фейсбука.

Какви са резултатите? Първо, че на питането колко смятате, че съм висок, средният резултат (177,7 см.) се различава от действителния ми ръст (177,1 см.) с шест милиметра. Забележителна точност на въпроса за разсейване, влияние си оказа и предположението, че съм два метра висок. Покорно благодаря. :Д По-важното е, че потвърдих тезата, която прочетох, и стигнах до приятния извод, че притежавам качества, които ме разкрасяват в очите на приятелките ми. Мога да дам и количествени измерения. Три от въпросите ми дадоха информация доколко добре ме познават анкетираните. По сложна схема с нелинейни зависимости те бяха разпределени в четири басейна според това доколко добре може да се предположи, че ме познават и съответно биха могли да ме оценят като личност и качества. Това повлия в следната степен оценката на физическата ми привлекателност като разлики спрямо най ниското ниво:

по-слабо познаване <- (+0) – (+0,6) – (+1.0) – (+1.3) -> по-добро познаване

и като разлики спрямо средната стойност:

по-слабо познаване <- (-0,75) – (-0,15) – (+0.25) – (+0.55) -> по-добро познаване

Още по-синтезирано: за най-добре познаващите ме съм с ~4/3 степени по-приятен физически по десетобална скала спрямо момичетата, с които сме имали бегли контакти.

Е, как да не се вдъхнови човек. В крайна сметка поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат” в малко по-широк смисъл се оказа съвсем вярна. Зашеметяващият външен вид, от който съм по рождение далече, безспорно носи ползи (и подценявани неудобства). Но хората не са толкова повърхностни и в крайна сметка възприятието за външна красота наистина значително се модулира от качествата на личността. На вниманието на вас, момичета. Чисто практически може да се окаже, че строгата диета, десетките часове във фитнеса, идеалната прическа или прекрасно лакираните нокти допринасят за възприемането ви като красиви от околните в пъти по-малко от личността ви и това в каква светлина я представяте. Обнадеждаващо, нали? 🙂

P.S. Благодаря от сърце на всички, които взеха участие в анонимната ми анкета, едно за усилието и второ за честната информация и изобилните градивни и насърчителни коментари. Ако не беше анонимно бих ви прегърнал до една.

One thought on “По-красиво ли е добричкото магаре?

  1. …. само да спомена, че това за лакираните нокти не е вярно. Червеният лак винаги привлича. Точка. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =