7311488018_ea54d93756_mВъпреки, че се занимавам с .NET, гледам да се осведомявам и за други езици, платформи и технологии. Качествена информация се открива трудно, но с малка доза шанс попаднах на два доклада от по петдесетина страници за Java. Прави ги някаква фирма, която поддържа блог с редовни обновления на Java тематика и изглеждат доста сериозни в това си начинание. Та единият доклад обхваща уеб фреймуърците на Java, a другият е проучване сред над 2000 души в софтуерната индустрия за техните Java навици, предпочитания, употребявани технологии и прочие. Давате си мейла, но от опит казвам, че въобще не ви спамят. Докладите са супер, с много графики, хумор, едър шрифт и последна информация.

Какво ще прочетете вътре –

  • кои са осемте най-популярни уеб фреймуърка за Java и кой за какви случаи е най-пригодим;
  • класация на горните по бързина на разработка, сложност, бързина на научаване, документация и общност и много други;
  • кои са най-предпочитаните JVM езици, IDE-та, сървъри, ORM фреймурци, SQL и No-SQL бази данни, сорс контрол системи и още;

Като изключим статистиките, които сами по себе си също са интересни, докладите ме доведоха до няколко мисли. Първо, наистина Java e най-популярният програмен език, но това води и до съществуването на десетки уеб фреймуърци, от които всички от топ десет са с големи общности зад тях. Така съсредоточаването върху една от тях ограничава много потенциалните работни позиции, въпреки че Java програмистите са най-търсените. Освен това трите най-популярни фреймуърка далеч не са най-добри, като се изключат общностите от програмисти зад тях. Spring например е океан и съвсем не е оптималният избор за малък проект. А в TODO списъка ми определено ще отиде и изпробването на MongoDB, която подцених преди време, но определено набира популярност.

Писах много, но есенцията е: при интерес, хвърлете едно око. Ценна, безплатна и развиваща информация в леснодостъпен вид – моментна картина на Java света.

* Изображението е взето от Flickr и е под CC BY-SA 2.0 лиценз.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 29 = 33