Успешна Нова година През Новата 2015 година ще…

Отделям повече време на семейството, ходя на фитнес три пъти седмично, ще се науча да свиря на китара, ще си напиша дипломната работа и ще спестя за нова кола. А освен това…

Звучи ли познато този примерен списък? Много хора си поставят подобни новогодишни цели. А също така много от тях го правят стихийно, като в горния пример. Би било хубаво, ако този списък можеше да се изпълни. Хубавото е, че има проверени начини да се извлече максималното от него.

В самия край на декември 2013-та си направих експеримента да си запиша пет цели за изтичащата година. Към момента четири от тях са постигнати, за петата ми попречи физическа травма. Ето защо това беше една успешна нова година за мен. Като се разчетох по темата се оказа, че съм изпълнил ключови моменти, за да успея. Тази година ще повторя упражнението, подкован и теоретично. Какво ще направя?

Първо ще си поставя реалистични и измерими цели. Да се представям по-добре на работа е реалистична, но (поне в този си вид) неизмерима цел. Да уцеля шестица от тотото е измерима, но нереалистична цел.

Второ, ще ги приоритизирам и ще избера най-важните за мен, които да мога да преборя на пръстите на едната си ръка. Другото би било разфокусиране. Освен това е ключово те да не се изключват взаимно. Всеки би желал да има повече време за себе си, да напредне в работата си и да отделя повече време на семейството си. Но накуп няма как да стане.

Трето, разбивам целите на подчасти и се награждавам за изпълнението на всеки етап и за всяка цел. Тук няма точен алгоритъм, но идеята е да се направи нещото интересно и приятно. Това е механизмът на компютърните игри – висока цел, много нива до нея и бонуси за добро изпълнение.

Четвърто – сроковете. Не е необходимо да се разграфи цялата година. Но без планиране във времето може да си отлагаме без край.

И пето, последно – контрол. Аз лично си водих дневник тази година за една от целите, а за друга имах външен контрол под формата на потомствен градинар, който ми критикуваше градината, когато не правех нещо като хората. Бъдете креативни.

Желая успешна Нова година и да постигате целите си с лекота!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1